Държавата ще опита да ограничи „мръсните“ коли в цяла България

Ще се търси европейско финансиране за поставяне на газ анализатори във всички районни управления на КАТ

Държавата ще опита да ограничи „мръсните“ коли в цяла България

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Министерството на екологията ще опита да осигури европейско финансиране, с което да бъдат закупени газ анализатори за всички 28 районни дирекции на „Пътна полиция“. Целта е навсякъде в страната да бъде забранено регистрирането на автомобили, които замърсяват прекомерно атмосферата. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който присъства на церемонията по пускането в действие на газ анализаторите в столичния КАТ, предава „Фокус“.


Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

„По ОП „Околна среда“ в момента не е допустим подобен тип дейност. Ще преговарям с комисията и ще се опитам да намеря финансиране, така че и в останалите пунктове да могат да бъдат закупени такива газ анализатори“, каза Димов. „Ще преговарям МВР да може бъде бенефициент по оперативната програма и да се отпуснат средства за закупуване от държавата на газ анализатори за всички останали области в страната“, добави той.

Той се надява до края на тази и началото на следващата година инициативата да бъде реализирана в цялата страна. „София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, няма да има необходимия ефект“, посочи министърът.

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

По неговите думи инсталирането на подобни устройства в пунктовете на КАТ е само първата стъпка. „Трябва да има и следващи - за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата, така че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсители на въздуха“, каза Нено Димов. „Пътният трафик е единият източник, а битовото отопление е другият. Успоредно трябва да работим и с двете“, допълни той.

Началникът на отдел “Пътна полиция” комисар Тенчо Тенев уточни, че общината е подарила седем уреда, от които два са мобилни и ще бъдат използвани за проверки на пътя. Ако количеството на изгорелите газове е извън стандартите, автомобилът ще бъде спиран от движение, докато собственикът не го ремонтира.

Шофьорите ще имат един месец, за да отстранят проблемите по своите автомобили, защото след този сок ще започнат проверките на пътя с мобилните газ анализатори. В едномесечния срок те ще могат да проверят безплатно колата си в КАТ и ако има проблем, ще им бъдат дадени препоръки.

"След този срок, ако са констатирани нарушения, пътна полиция има законово основание да спира от движение автомобилите", каза комисар Тенчо Тенев.
Коментари: 0