Toshiba обсъжда смяна на ръководството

След като доклад доказа, че компанията е сключила споразумение с японското правителство, което да оказва на натиск върху чуждестранни инвеститори

Toshiba обсъжда смяна на ръководството

Снимка: Unsplash

320 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Вторият по големина акционер в Toshiba Corp поиска председателят на управителния съвет и трима други директори да подадат незабавна оставка, след като разследване установи, че компанията е сключила споразумение с японското правителство, за да окаже натиск върху чуждестранни инвеститори, предава Reuters.

Докладът, видяно от медията, е от 3D Investment Partners, която притежава 7.2% дял в Toshiba. Според икономистите на Reuters, акционерът ще засили контрола върху японската корпорация, за да се избегнат бъдещи сътресения.

„Разследването, поръчано от акционерите, отбеляза взривоопасен обрат в дълга битка между ръководството на японската компания и чуждестранните акционери“, посочват икономистите.

Разкритията в него „са дълбоко обезпокоителни и представляват един от най-изявените и шокиращи провали на корпоративното управление сред големите публични компании навсякъде по света през последното десетилетие“, се казва в писмото на 3D Investment Partners.

В съобщението, адресирано до председателя на управителния съвет Осаму Нагаяма и трима настоящи членове на одитния комитет, Нагаяма се описва като „в крайна сметка отговорен за неотдавнашните провали в управлението на Toshiba, включително недостатъчното вътрешно разследване и решимостта на борда да се противопостави на външно независимо разследване“.

„Тревожно е също, че сте мълчали относно доклада за разследването и не сте приели отговорност за неправомерното поведение, което се е случило под вашия надзор като председател на борда“, се казва в писмото.

Toshiba отказа да коментира писмото, като заяви в изявление на Reuters, че “внимателно преглежда съдържанието на доклада от разследването и планира да обяви позицията си към този резултат от разследването след преглед”.

В момента тече извънредно заседание, на което се обсъжда освобождаването на председателят на управителния съвет и тримата директори, както и евентуални техни заместници.

Подкрепи Economic.bg