„Традиции“ заменят „съжителство“ в учебните програми

„Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” ще се учи по история

„Традиции“ заменят „съжителство“ в учебните програми
308 ~ 2 мин. четене

Думата съжителство” изчезна от новата програма по история за 6-ти клас. Тя ще бъде заменена от друга дума – „традиции”. Според образователния министър Меглена Кунева и нейният заместник Диян Стаматов промяната се е наложила под напора на общественото мнение.

След многобройните обсъждания на програмите за 2, 6 и 8-и клас министерството реши да продължи да се изучава и песента Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, изненадващо обаче не по литература, а по история, съобщава БНТ.

Въпреки че през последните месеци просветното министерство неизменно твърдеше, че думата съжителство е използвана само за да представи отношенията между различните националности в Османската империя, но не и политическата система, днес беше обявено, че тя ще се замени с думата традиции” и спорният израз в програмата ще стане – Дава примери от всекидневието за традициите на различните религиозни общности.

Мисля, че е много положително да се вслушаме, тогава когато много хора предлагат едно нещо и то да се коригира, а тези хора са учители следователно експерти”, заяви зам.-министър Стаматов.

В историята за 6 клас освен думата толерантност” ще се въведе и дискриминация”. Ще се добави и изчезналия термин православие.

Възрожденските текстове също остават в различни предмети и класове. Къде си вярна ти любов народна” ще се учи по музика в 6 клас, а Хубава си моя горо" - по литература в 6-ти клас. Вятър ечи, Балкан стене” и Стани, стани юнак балкански” ще се изучават по литература в 7 клас.

Интересна е съдбата на Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”. Това произведение ще се учи по история.

Балканджи Йово” е пример за междупредметна връзка между литературата и историята. В учебника по история ще има пример с откъс от това произведение, където ще се очаква накрая резултат за постигане на тази цел”, обясни Стаматов.

Изучаването на Робинзон Крузо” отпада, Шекспир ще се учи в 8 клас, както и отделни откъси от Библията за Иисус Христос и Богородица. Министерството е изоставило идеята матурата в 12 клас да се раздели на модули, за да няма преписване.

Голямата група от ученици, които в момента ще се явят на ДЗИ не са подготвени за смяна на формата в момента, в движение, те искат да остане по стария начин, защото те са си учили по този начин”, посочи зам.министърът.

Проблемът с преписването щял да се разреши с технически средства, но не с повече камери за наблюдение, стана ясно от думите му. Той запази в тайна как ще се води тази борба.

Подкрепи Economic.bg