Тръмп е съгласен засега да няма 100% мита за френските вина

Американският президент е провел разговор по темата с френския си колега Еманюел Макрон

Тръмп е съгласен засега да няма 100% мита за френските вина

Снимка: БТА

320 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп и неговият френски колега Еманюел Макрон са се договорили да се спре ескалацията на търговската война помежду им, пише CNN.Американският президент се е съгласил засега да отложи повишаването на вносните мита за някои френски стоки, като вино, сирене и чанти.

Тръмп беше заплашил да наложи високи тарифи върху някои основни френски стоки като отмъщение срещу Париж заради подготвяния „дигитален“ данък върху приходите на големите технологични компании, които са основно американски – Facebook, Google, Amazon и др.

Вносителите на вино, заедно с други фирми, които продават френски продукти в САЩ, протестираха срещу плановете, заявявайки, че очакваната 100% тарифа ще струва американски работни места и ще засегне начинът на живот.

Белият дом заяви в понеделник, че Тръмп е разговарял с френския президент Еманюел Макрон и „се е съгласил, че е важно да приключат успешно преговорите за данъка върху цифровите услуги“, въпреки че засега не потвърди решението му да се откаже от тарифите.

Макрон туитна, че е имал „страхотна дискусия“ с Тръмп. „Ще работим заедно за по-добро споразумение, за да избегнем ескалацията на тарифите“, написа той.

Двете страни ще се откажат от потенциалните тарифи до края на годината, е заявил френски представител, докато преговорите за „цифровия“ данък продължават в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Френски продукти, като фурните Le Creuset Dutch, чантите Hermès и сиренето Roquefort, бяха заплашени от новите тарифи, но именно виното получи основната част от фокуса.

Един вносител на вино нарече потенциалните тарифи „най-голямата заплаха за индустрията след забраната“, пише CNN.

25-процентна тарифа за френското вино остава в сила поради отделен търговски спор, свързан с Airbus.

Коментари: 0