Инвеститорите очакват началото на Световния икономически форум

Във фокуса днес са и данните от Индекса за икономическите очаквания на ZEW

Инвеститорите очакват началото на Световния икономически форум
596 ~ 2 мин. четене

Първият работен ден от новата седмица остана неработен за американския пазар по случай честването на деня на Мартин Лутър Кинг. В навечерието на Световния икономически форум в Давос, където акцент ще бъдат климатичните промени, настроенията в Европа бяха смесени.

Британският FTSE се понижи с една трета от процента до 7651.44 пункта, а френският САС – с 0.36% до 6078.54 пункта. Немският бенчмарк успя да нарасне с 0.17 на сто до 13548.94 пункта. Паневропейският Stoxx 600 изтри 0.1% след спада на сектора на потребителските нехранителни стоки с 0.9%. На корпоративния фронт се откроиха Qiagen, чиито акции поскъпнаха с близо 5% след доклад, според който може да има сливане с френската биотехнологична компания Biomerieux, чиято стойност пък се покачи с 5%. На дъното на Stoxx 600 остана Air France KLM със спад в книжата от 46 на сто след като Davy Research понижи нагласите си за компанията от „неутрална“ към „надценена“.

Акценти днес

ZEW Survey – Германия, Еврозона

Днес на обяд германският Център за европейски икономически изследвания (ZEW) ще изнесе данни за Индекса за икономическите очаквания. Стойности над нулата показват оптимизъм и биха дали положителен  тласък на еврото и обратното – прогнозите за понижение биха потопили единната валута.

World Economic Forum – Давос, Швейцария

Днес стартира 50-то издание на Световния икономически форум в Давос и ще продължи до края на седмицата. Очаква се основната тема да бъдат климатичните промени, но Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Урслула фон дер Лайен и други видни лица ще обсъдят и политически рискове като международната търговия и геополитическата несигурност.

Инструмент на фокус - Advanced Micro Devices

Акциите на производителя на микрочипове се движат забележително през последните четири месеца и след кратка консолидация около 49 долара успяха да се изкачат над 50 долара, достигайки нови максимуми. След три поредни зелени дни очакваме силата на биковете да е достатъчна да атакуват 55 долара на акция. В по-дългосрочен план след поскъпването над нивата от 2000 и 2005 година сме положително настроени за компанията и намираме поевтиняванията за добри за покупка.

GBP/USD

Валутната двойка се движи около 50-дневната средна ЕМА, без да успее да набере достатъчно инерция да образува възходящо движение. Възможно е краткосрочно поевтиняване, но при възходящо обръщане на Стохастик ще може да се влезе в дълга позиция с цел атака на ключовото ниво при 1.3170.

Oil US

Вчера щатският петрол стартира търговията над 50-дневната ЕМА, а на едночасова изпревари и 200-периодната експоненциална средна. Въпреки това, донякъде и заради понижена ликвидност поради неработния ден в САЩ котировките изгубиха сила и се доближиха до ключово ниво за последните 6 месеца. При отскок над 59 долара дълга позиция би била подходяща, но е удачно да се изчака възходящо пресичане на индикатора МАCD. 

CAC 40

Френският индекс се движи в рамките на възходящ канал, но през последния месец се забелязва съпротива около 6050-6100 пункта. Консолидацията може да се използва за вход в дълга позиция на по-изгодни цени, а по-предпазливите инвеститори могат да изчакат поскъпване над 6100 пункта за покупка.

Коментари: 0