Фон дер Лайен: ЕС трябва да подкрепи дипломацията си със сила

Председателят на ЕК заяви в Давос, че Европа трябва да бъде готова да покаже „твърда сила“

Фон дер Лайен: ЕС трябва да подкрепи дипломацията си със сила

Снимка: БТА

616 ~ 3 мин. четене

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз трябва да е готов да подкрепи своята дипломация със сила. Изказването ѝ е в рамките на първото ѝ участие в Световния икономически форум в Давос, пред телевизия Bloomberg. То също така се случва на фона на разговорите между външните министри на ЕС за евентуално изпращане на европейски войски в Либия, за да се гарантира, че предварителното примирие там ще доведе до прекратяване на огъня.

„Европейският съюз се нуждае от твърда сила, но винаги заедно с дипломацията и предотвратяването на кризи“, заяви фон дер Лайен в понеделник в интервю за Bloomberg Television в Давос. „Само така, заедно може да се гарантира цялостна сигурност“, добави тя.

Предизвикателството пред Европейския съюз е не само да върне стабилността в този основен производител на петрол, който е ѝ в задния му двор, но и да възвърне загубеното си влияние, след като Русия и Турция взеха водещата роля там, подкрепяйки враждуващите страни. Единият вариант е Европа да изпрати собствено военно присъствие в Либия, но много нации са предпазливи да се увлекат в конфликта, посочва Bloomberg.

Избирането на Доналд Тръмп в САЩ направи неотложно търсенето на формула, която ще позволи на ЕС да наложи икономическата си мощ във външната политика. С решението на Тръмп да изтегли американските сили от Близкия изток, ЕС видя, че неговите регионални съперници запълват този вакуум и започват да се налагат в критични страни като Либия и Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон миналата година подписаха двустранно споразумение за полагане на основите на европейската армия - с командването на ЕС, а не на националните правителства. Но идеята не беше одобрена от много членове на ЕС и засега остава далечна перспектива.

Фон дер Лайен повдигна въпроса за съвместно командване. Тя посочи, че най-важното е европейските национални сили да използват системи, които могат да си взаимодействат помежду си и че те трябва да консолидират своите политики по отношение на обществените поръчки, за да получат повече стойност от разходите си за отбрана.

Меркел беше домакин на мирните преговори в Либия в Берлин в неделя, където лидерите, включително руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, се съгласиха да работят за по-трайно прекратяване на огъня в северноафриканската държава. Но разговорите показаха също как глобалните сили се борят да намерят решения на конфликт, който бушува от години. Бунтовническият лидер – генерал Хафтар води нападението над Триполи, а битките продължават и извън столицата.

Въпреки че на срещата на външните министри не бяха взети решения, представителят на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че има консенсус, че трябва да започне подготовка за разширена военноморска мисия и дебат за разполагане на войски на място. „Всяко разгръщане на войските ще дойде само след настъпване на пълно прекратяване на огъня“, каза той.

Един от участниците в срещата в понеделник заяви, че ЕС не може да очаква да бъде взет насериозно, ако не може да ангажира сили, които да патрулират край бреговете на тази държава, която е в непосредствена близост до ЕС. Старшият дипломат заяви, че обсъжданата в понеделник мисия ще бъде по същество разширен мандат и ново име за така наречената „Операция София“, която в момента се провежда без кораби.

„Примирието изисква някой да се погрижи за него. Не можем да кажем, че е постигнато прекратяване на огъня и след това да забравим за него“, каза Борел, когато пристигна на срещата в Брюксел. „Контрол на оръжията, контрол на ембаргото - има няколко възможности и министрите ще трябва да решат какво да правят, за да помогнат за изпълнението на споразуменията от вчерашната конференция“, добави той.

Коментари: 0