Тръмп има шанс за втори мандат, но засега Байдън го бие по популярност

Рейтингът на американския президент се е покачил до най-високата си точка за мандата

Тръмп има шанс за втори мандат, но засега Байдън го бие по популярност

Снимка: БТА

Настоящият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп има труден, но все пак реален шанс за втори мандат – рейтингът му се е увеличил до най-високата си точка за мандата, сочи проучване. Въпреки отбелязания ръст обаче Джо Байдън, най-силната евентуална кандидатура на опозиционната Демократическа партия за изборите през 2020 г., все още има преднина що се отнася до популярност сред населението. 

Социологическото проучване е изготвено съвместно от критичното към републиканците американско издание Washington Post и телевизия ABC. 

В статията на Washington Post се казва, че ръстът в рейтинга на Тръмп се дължи на силната икономика и заблудата, че президентът има нещо общо с това, коментират от редакцията на вестника. 

Малко повече от 50% от американците все пак казват, че не одобряват Тръмп. Шест от всеки 10 човека смятат, че по време на мандата си той е действал по начини, които не са подходящи за президента на САЩ.

Въпреки всичко, отбелязва изданието, една четвърт от хората казват, че харесват неговата работа, като тази му подкрепа го поставя на едно и също ниво на подкрепа с други четирима кандидати на Демократическата партия. 

Единственият представител на опозиционната формация, който е пред Тръмп, е именно Байдън. Според проучването, макар и Тръмп, и демократите, да имат солидна основа, на която да градят подкрепата си, все повече американци смятат за важно да не позволят сегашният държавен глава да получи втори мандат. 

Интересното в анкетата е разликата между мъже и жени, като първите изглежда са повече при избирателите на Тръмп, докато вторите подкрепят в по-голяма степен демократите. Публикуваните данни сочат, че най-голяма подкрепа за Тръмп му печелят политиките отнасящи се до икономиката, където 51% от всички взели участие в проучването посочват, че отношението им към действията на президента е положително. Най-ниска е подкрепата на Тръмп при неговата политика относно глобалното затопляне – само 29% идентифицират себе си в действията на президента в тази област.

Коментари: 0