Тръмп: Иран ще бъде унищожен при война със САЩ

Напрежението между двете държави нараства

Тръмп: Иран ще бъде унищожен при война със САЩ

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Иран ще бъде унищожен в случай на война със САЩ. Думите му идват на фона на нарастващото напрежение между двете страни.

„Ако Иран иска да воюва, това ще е официалният край на Иран. Никога не заплашвайте САЩ отново“, каза Тръмп в неделя, цитиран от Independent.

Напрежението между Вашингтон и Техеран нарасна, след като САЩ разположиха ударна група от военноморските си сили, водена от самолетоносач бомбардировачи В-52 в Близкия Изток. Американските власти изтъкнаха като мотив „ясни индикации“ за ирански заплахи в региона.

Военноморските сили на САЩ вече проведоха учения в Арабско море, за да подобрят „своята способност да отговарят на заплахи“. Саудитска Арабия, която обвинява Иран за нападения с дронове срещу две от своите петролни помпени станции, също заяви, че е готова да отговори „с всички сили“, за да се защити от нападение.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, от своя страна, отхвърли възможността за война в региона на Персийския залив. Иран не иска въоръжен конфликт, а никой не може да има „илюзията“, че може да се конфронтира с Техеран, изтъкна той.

По-рано Иран обяви, че възобновява обогатяването на уран. По думите на иранския президент Хасан Рохани, резервите от уран на страната ще бъдат обогатени близо до нивата за производство на оръжия, освен ако световните сили не се договорят за нова сделка до 60 дни.
Коментари: 0