Транспортната комисия в ЕП ще гледа извънредно пакет „Мобилност“

Ако има консенсус, спорният пакет ще влезе за гласуване в пленарна зала в Брюксел на 3 и 4-ти април

Транспортната комисия в ЕП ще гледа извънредно пакет „Мобилност“
1024 ~ 2 мин. четене
Транспортната комисия в Европейския парламент в Брюксел ще гледа днес на извънредно заседание промените в правилата за дейността на международните превозвачи, известни като пакет „Мобилност I” или закон „Макрон“. До това се стигна след като през миналата седмица председателят на ЕП Антонио Таяни върна пакета в комисия и промените не влязоха за гласуване на заседание в ЕП в Страсбург. 

Причината, която той изтъкна бе, че са постъпили 1224 изменения на първоначалните текстове, а това води до опасност от допускане на грешки при гласуване. 

"Не бива да гласуваме часове наред изменения, които не са били добре обсъдени и изяснени. Така е много възможно да се стигне до неволни грешки в гласуването. Призовавам комисията по транспорт да проведе спешно заседание и да представи плодовете на своя труд колкото е възможно по-скоро", заяви председателят на ЕП. 

Ако в комисията има консенсус по предложенията, то те могат да влязат за гласуване в пленарна зала на Европейския парламент в Брюксел в сесията 3-5 април. Последната сесия на този мандат на парламента е между 15 и 17 април в Страсбург, където пакет "Мобилност" също може да бъде гледан в дневния ред на депутатите. При успешно гласуване в зала на първо четене, то ще очертае становището на Европарламента при тристранните преговори – с председателството на Съвета на ЕС и с Европейската комисия. Едва след преговорите между трите институции може да се проведе гласуване на второ четене.

На последното заседание на Комисията по транспорт в ЕП, което се проведе на 10 януари тази година, депутатите не успяха да вземат крайно решение по пакета. Депутатите отхвърлиха два от трите доклада – за командироването на работниците и за почивката в кабината. Третият доклад за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици получи мнозинство, но той противоречи на решението, взето по време на Съвета на транспортните министри от ЕС в началото на декември. 
Коментари: 0