Транссибирското пътешествие (снимки)

Събрахме някои любопитни факти за вълнуващата железница

Транссибирското пътешествие (снимки)

Известната Транссибирска железопътна линия се нарича Великият сибирски път и превозва пътници от Москва до Владивосток. През нея са минали милиони хора, пътували с хиляди влакове.

Линията е построена по времето на Руската империя, а пътят се превръща в символ на пътя до Далечния изток. Всеки пътник на транссибирското пътешествие има своя история: и добра, и лоша. Събрахме няколко любопитни факта за това вълнуващо пътешествие.

Транссибирската железопътна е построена за 22 години. Всичко започва през 1891 г. - близо до Владивосток. На първата копка присъства Николай Александрович, бъдещият император Николай II.

Транссибирската железопътна линия е включена в „Книгата на рекордните на Гинес“ в три категории: обща дължина (9298 км), брой гари и време за строителство. Начална точка: Москва, гара „Ярославска“; крайна точка: Владивосток.

Това е най-дългата железопътна линия в света и е истински инженерен шедьовър, който свързва столицата на Русия – Москва с красивия източен град Владивосток (на границата с Китай И Северна Корея).

Общите разходи за Транссибирската железница през 1913 година възлизат на 1,455 млрд. рубли. Целият проект е финансиран от руската хазна, без чуждестранни заеми. 

Строителството й през Русия е официално завършено през 1916 г., по време на Първата световна война, когато дългата 2177 км. Амурска железница е пусната в експлоатация. Железопътната линия прекосява 7 часови зони, които покриват 9289 км. Тя осигурява транспорт от единия край на страната до другия по дължина и играе много важна роля в икономиката на Русия.

Линията е била построена с цел да се осигури по-добра отбрана на руските тихоокеански територии. Другата причина железницата да бъде построена е, че в Сибир през 19-ти век е нямало достатъчно подходящи транспортни и търговски пътища.

Процесът на изграждане на жп линията е започнал от двата края на страната, докато двете линии в крайна сметка се срещат по средата. Капацитетът на железния път е 100 000 товарни вагона годишно.

Днес Транссибирската железопътна линия се превръща в един от основните туристически маршрути в Русия наред с езерото Байкал, Москва, Санкт Петербург и „Златния пръстен“ на историческите забележителности.

Влакът пътува 15 дни, като минава през невероятно живописни места. Между месеците май и септември на борда му се предлага изхранване от типа „ол инклузив“, но билетът в купе за двама струва около 15 хиляди долара.

Коментари: 0