Три изтребителя МиГ-29 и три вертолета за военния парад на 6 май

Тази година парадът ще бъде пеши и няма да се включи военна техника

Три изтребителя МиГ-29 и три вертолета за военния парад на 6 май

Снимка: Wikipedia

2534 ~ 2 мин. четене
Три изтребителя МиГ-29 и три вертолета - един Ми-17 и два Кугър ще се включат във военния парад на 6 май.

Две формации от летателни апарати ще могат да видят софиянци и гостите на столицата, които ще дойдат на площада за честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия, съобщава БГНЕС.

Едната формация от вертолет Ми-17 ще носи националното знаме и ще бъде ескортиран от два вертолета Кугър във формация „клин”.

„Те ще бъдат в сгъстен боен ред, на минимално допустими безопасни интервали и дистанции. Отделно над площада ще преминат тройка изтребители МиГ-29, пак във формация „клин”, каза подполковник Димчо Добрев. 

Изтребителите ще излетят от авиобаза Граф Игнатиево, където са разположени постоянно, докато вертолетите ще излетят от летище Враждебна край София. 

От днес сутринта те вече са тук и ще тренират в небето над София. Вертолетите, които тренират са четири, тъй като има един резервен екипаж с вертолет Ми -17 с националния флаг. И на празника той ще лети след групата вертолети и ако в правата преди преминаването над трибуната има необходимост, ще го замени и той ще мине на парада. 

Спускането на флага от вертолета започва около 4 км преди площада. 

„Има определена скорост, която трябва да спазваме, да не се скъса флагът и да не увисне надолу. Тази скорост варира от 75-80 км/ч до 100 км/ч”, каза капитан Емил Ганчев от екипажа на вертолета, който ще премине с националния флаг през парада. 

За 6 май се очакват облаци, макар авиаторите да смятат, че все още е далеч да се говори за метеорологичната обстановка. Вертолетът лети на пределно малка височина, с малка скорост. 

„За нас общо взето не са проблем облаците и видимостта, така че се надявам на 6 май всичко да е наред”, каза подполковник Димитър Павлов, началник на отделение в 24-а Aвиобаза. Той е от екипажа, който ще лети с резервния Ми-17. 

Все пак при определени условия - под 100 м облаци и видимост под 1 км и полетът на вертолетите не би бил възможен. Но все пак засега очакванията са условията да бъдат по-добри и така вертолетите да открият парада. 

Тренировки ще има и утре, ако е необходимо и следобед с полет над София. Генерална репетиция се прави за 5 май. 

Тази година парадът, който ще премине през жълтите павета, ще бъде пеши, без техника. 

Генералната репетиция на представителните блокове на въоръжените сили ще се проведе на 4 май 2017 г. вечерта на площад „Княз Александър І“ в София.
Подкрепи Economic.bg