Изборът трябва да е между дългосрочни и доживотни пенсии

През следващата година собствените приходи ще надвишат субсидиите

Изборът трябва да е между дългосрочни и доживотни пенсии

Ако има право на избор, той трябва да се прави между дългосрочно и доживотно получаване на пенсии, но трябва да се изключи възможността за равно получаване на пенсия, защото хората ще имат стимул да ги изтеглят накуп. Това заяви Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика пред Bloomberg TV Bulgaria във връзка с пенсионната реформа.

Той коментира, че пенсионните фондовете са тези, които трябва да поискат законови промени, ако има необходимост от такива.   „Съжалявам, че не влезе едно решение за т.нар. мултифондове, в които хората да могат да избират степента на риска и доходност, с която се управляват парите им, но сигурно това ще влезе като предложение, когато законът се обсъжда в Народното събрание", посочи Калфин.

Той отбеляза, че в момента върви процедурата за промени в системата на пенсионното осигуряване, но проблемът е, че сега започват стрестестовете. Те ще приключат до края на тази година и чак тогава трябва да бъдат приети промените.

Според бившия социален министър направените помени са с цел да се стабилизира публичната система на НОИ и още тази година съотношението на субсидиите и собствените приходи е започнало да се подобрява.

„Следващата година се очаква собствените приходи да превишат субсидиите. Поне за 30 години напред е ясно как хората ще се пенсионират“, поясни Ивайло Калфин.

За президентските избори той уточни, че в момента АБВ търси „по-широк принципен разговор“, но партията ще участва с убедителна кандидатура.

Коментари: 0