Цачева и Радев са с минимална разлика, отиват на балотаж

Кандидатът на БСП води с около 1%

Цачева и Радев са с минимална разлика, отиват на балотаж

Снимка: Economic.bg

356 ~ 1 мин. четене
Кандидатите на ГЕРБ и БСП Цецка Цачева и Румен Радев отиват на балотаж, при минимална разлика. Това показват резултатите от данните на социологическите агенции "Алфа рисърч" и "Галъп", поръчани и финансирани от Нова телевизия. Данните на exit poll-а са към 19:30 ч.

Според информацията до момента става ясно, че Румен Радев е с подкрепа от 24.8%, а Цецка Цачева – с 23.5%. Избирателната активност за президент - 53%, за референдум - 47%. Изборният ден е удължен до 21 ч.

При останалите кандидати подкрепата е Красимир Каракачанов - 13.6%, Веселин Марешки - 8.3%, Трайчо Трайков - 7.1%, Пламен Орешарски 6.9%, Ивайло Калфин 3.8%, Татяна Дончева 2.1%, Велизар Енчев 0.7%, Жорж Ганчев 0.6%, Друг 2.4 и изборът не подкрепям никого 6.2%.

На въпроса от референдума на Слави Трифонов: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с "Да"  са отговорили 74.2% от хората, а с "Не" – 19.1%. Недействителни са 6,7% от бюлетините.

На въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ с "Да" са отговорили 65.6%,  с "Не" – 28.2%, а недействителни са 6.2% от гласовете.

На въпроса: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

"Да" са отговорили 78.1%, а "Не" - 15.9%, а недействителни са 6% от бюлетините.  

Резултатите все още са само предварителни и неофициални, не са преброени гласовете на българите в чужбина.
Подкрепи Economic.bg