Цената на петрола се възстановява след „Черния понеделник“

Стабилизацията може да се окаже временна, ако отново има новини за увеличено производство от Саудитска Арабия

Цената на петрола се възстановява след „Черния понеделник“
2201 ~ 1 мин. четене
Котировките на петрола се коригират леко нагоре след срива ден по-рано, който стана известен като "черен понеделник". Цените на петрола се покачиха със до 7% днес, тъй като инвеститорите видяха възможността за икономически стимули въпреки ценовата война между водещите производители Саудитска Арабия и Русия.

Суровите фючърси на Brent се повишиха с 2.51 долара, или 7.3%, до 36.87 долара за барел, докато суровият американски WTI се възстанови с 2.15 долара, или 6.9%, до 33.28 долара за барел.
И двата показателя вчера регистрираха най-големия си еднодневен спад от 17 януари 1991 г., когато цените на петрола паднаха в началото на войната в Персийския залив. 

Стабилизацията може да се окаже временна, ако отново има новини за увеличено производство от Саудитска Арабия. Анализаторите на Citigroup пишат, че цените могат да паднат под 30 долара и все още не е ясно къде ще се формира новият им ценови диапазон.

Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp, определи реакцията на пазара в понеделник като "резултат от всички страхове" и предупреди, че паниката още не е спряла на фона на "нарастващите доказателства, че в момента се случва нефтен шок с исторически размери".„Силната слабост на енергийните пазари бързо се прехвърля в по-широки спадове на стоковите пазари, високодоходните кредити и акциите“, каза той.

Международната агенция по енергетика заяви, че търсенето на петрол трябва да се свие през 2020 г. за първи път от 2009 г.
Коментари: 0