Продавачите на луксозни имоти се примириха с реалните цени

Стойността на по-скъпите жилища е паднала средно със 7% в София през 2019 г.

Продавачите на луксозни имоти се примириха с реалните цени

Снимка: Economic.bg/Архив

6470 ~ 2 мин. четене

Цените на луксозните имоти в София отчитат спад през 2019 г. Основаната причина за това е „нормализирането на офертните цени“, уточняват от компанията за луксозни имоти Unique Estates. Това означава, че на практика продавачите вече предлагат имотите си на реалните пазарни цени, а не на завишени такива, както беше до 2018 г.

Общо през годината цените на луксозните апартаменти намалява средно със 7%, се казва в анализа на компанията. Те уточняват, че се отчита ръст в продажбите в по-ниския и средния сегмент на пазара на луксозни имоти, които обхващат къщи и апартаменти съответно до 300 000 евро и до 500 000 евро.

По отношение на сделките свързани с наеми, се отчита покачване от 19% спрямо 2018 г. Най-силно е търсенето в най-високия ценови сегмент – над 1000 евро месечен наем, и в ниския. В средния ценови клас апартаменти – с между 500 и 1000 евро месечен наем, търсенето е значително по-слабо за сметка на силното предлагане.

Наемните цени се запазват почти без промяна в сравнение с година назад, като средните нива за София са 8 евро/кв. м. Най-високи нива запазват Докторски паметник, Център и елитните квартали, като Изток, Лозенец, Иван Вазов. Остава силно търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София.

През последните месеци се увеличава търсенето на завършени и обзаведени апартаменти с площ от 200-250 кв. м и два-три гаража. „Търсенето на такива имоти идва основно от семейства с деца, които решават жилищни нужди. Част от тях първоначално тръгват с нагласата да купят къща, но впоследствие решават, че голям апартамент отговаря повече на очакванията им като инфраструктура, достъпност, места за паркиране“, обобщава Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Според нея се наблюдава трайно завръщане на клиентите в сегмента на големите жилища, като купувачите са основно семейни двойки на възраст 35-45 години с три или повече деца. Близостта до частни училища и детски градини също предопределя избора на локация. Продавачите са най-често хора над 50 години, чиито деца са пораснали и излезли от дома.

При покупките на семейно жилище центърът отстъпва като предпочитано място заради силно ограниченото предлагане на ново строителство, недобре поддържаните общи части и липсата на гаражи към много сгради. В много случаи входовете са в много лошо състояние или на жилището му липсват височина на таваните и гледка. Основната група купувачи в този район са хора, които търсят имот за инвестиция или отдаване през платформите за краткосрочни наеми. 

Коментари: 0