Ценовата петролна война свърши с историческа сделка на ОПЕК+

След бурен месец с невиждано от десетилетия поевтиняване на Брент

Ценовата петролна война свърши с историческа сделка на ОПЕК+

Снимка: Unsplash

6550 ~ 2 мин. четене
Най-големите световни производители на петрол постигнаха историческа сделка за намаляване на световната нефтена продукция, с което сложиха край на опустошителната ценова война между Саудитска Арабия и Русия, пише Bloomberg.

След едноседмичен маратон от двустранни разговори и видеоконференции на министри от алианса ОПЕК+ и страните от Г-20, най-накрая се бе постигнато споразумение, което да се справи с търсенето на петрол. То може да ограничи глобалното предлагане на петрол с 20%.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, водени от Русия, се договориха за рекордно намаляване на производството с 9.7 млн. барела дневно през май и юни, малко под първоначалното предложение от 10 млн. барела.

Цените нараснаха с над 4% до почти 33 долара за барел в Лондон, след като се разлюляха бурно в първите минути на търговия след сделката. Инвеститорите се опитват да установят дали съкращението ще бъде достатъчно, за да удържи масовото пресищане на фона на спрялата глобална икономика заради пандемията от коронавирус.

Разговорите почти се провалиха в края на миналата седмица след съпротивата от Мексико, но се върнаха към добрия тон със спешна дипломация, включително от страна на американския президент Доналд Тръмп.

“Безпрецедентни мерки в безпрецедентни времена”, казва Ед Морс, анализатор на изследователска дейност в Citigroup. По думите му САЩ са изиграли критична роля в посредничеството между Саудитска Арабия и Русия за новото споразумение на ОПЕК+.

“Доказахме, че ОПЕК+ е жив”, каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман пред Bloomberg News минути след сделката. “Повече от доволен съм от сделката”, добави той. 

Споразумението ознаменува бурен месец, през който сорт Брент падна до най-ниското си ниво от близо две десетилетия, поевтинявайки до 20 долара за барел. За сравнение, по-рано тази година се търгуваше за над 70 долара за барел. 

Брент фючърсите скочиха с 8% още в първите секунди на търговията в понеделник в Азия, преди да пропаднат с над 1% след бърз обрат. Но към 11:13 ч. в Сингапур те отново поскъпнаха с 4.5% до 32.88 за барел.

С коронавируса, парализиращ пътуването по въздух и земя, търсенето на бензин, реактивно гориво и дизел се срива. Това застраши бъдещето на американската шистова промишленост, стабилността на нефтозависимите държави и притисна потока на петродолари през тежката глобална икономика.

Подкрепи Economic.bg