Ципрас иска МВФ извън третия спасителен пакет за Гърция

Гръцкият премиер смята, че Европа има капацитета да се справи сама с интраевропейските въпроси

Ципрас иска МВФ извън третия спасителен пакет за Гърция
Автор: Наталия Николаева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас  иска МВФ да излезе от третия спасителен план за страната на стойност 68 млрд. евро и да предостави на еврозоната цялата отговорност за икономическите реформи.

В свое интервю за Financial Times министър-председателят заяви, че е „озадачен от неконструктивното отношение на фонда по фискалните и финансовите въпроси”.

„Смятам, че след 6 години управление на изключителна криза, сега Европа има институционален капацитет да се справи успешно с интраевропейски въпроси”, каза още Ципрас.

Твърдението му вероятно няма да се хареса на Германия, която винаги е подкрепяла идеята МВФ да е част от програмата. Берлин цени техническата експертиза на фонда и в същото време се съмнява в решенията на ЕК.

С изявленията си премиерът на Гърция рискува и да изолира МВФ, който е сред най-големите защитници на облекчаването на гръцкия дълг, докато Германия и другите страни членки силно се противопоставят. Ципрас похвали фонда за това.

„Вярваме, че колкото по-бързо приключим със спасителната програма, толкова по-добре ще е за страната ни. Ако Гърция приключи първия преглед по напредъка си до края на януари, ще сме покрили повече от 70% от фискалните и финансовите мерки по споразумението”, каза още гръцкият премиер.

Правителството, водено от СИРИЗА, си издейства трети спасителен заем от кредиторите през юли след рязка промяна на политиката, насочена към избягване на банков колапс и напускане на еврозоната.

„В продължение на 5 години сме в програмата. Трудно е за една страна от ЕС да изгуби суверенитета си за толкова дълго време. За да го възстановим и да се измъкнем от контрола на „тройката”, трябва да приложим споразумението. Наистина е трудно, но е по-добре, отколкото липсата на какъвто и да било избор.”

Гърция се противопостави на исканията на МВФ за пенсионни съкращения. Според страната намаляването на дефицита в системата през следващата година може да се постигне с ограничаване на ранното пенсиониране и алтернативно съкращаване на разходите.

МВФ преустанови по-нататъшното кредитиране за Гърция заради опасения за устойчивост на огромния държавен дълг на страната, който вероятно ще достигне повече от 190% от националното производство през 2016 г. 

Коментари: 0