\"В България олигарсите са политици\"

Цветан Василев за сделката с регистрираната в Люксембург компания LIC33 и за срещите си с Бойко Борисов и гуверньора на БНБ Иван Искров

Цитат на деня:

\

Снимка: Glasove.com

296 ~ 2 мин. четене

 "В България класически олигарси няма извън политиците. Да, точно тези, които нямат нито един доказан лев. Един се появи с 14 хил. лева данъчна декларация. Друг се появи със 7 хил. лева, пък майка му с 50 млн. лева доказани доходи и прочие и прочие. Значи олигарси сред бизнеса няма. Може да има разбойници, може да има бандити, може да има такива, които точат бюджета, но те са добре приети в България, те са на пиедестал. А такива като мен са “крадци”. Това казва банкерът Цветан Василев в обширно интервю пред журналиста Явор Дачков и сайта Glasove.com, в което се засягат темите за продажбата на редица активи на регистрираната в Люксембург компания LIC33, за срещите на Василев преди кризата с КТБ с Бойко Борисов и гуверньора на БНБ Иван Искров и за отношенията на банкера с депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това. Връщането на дълговете е conditio sine qua non, без което няма сделка”, казва Василев.

Той допълва още, че ще съди държавата: „Първо, това ще бъде моята морална компенсация след всичките унижения, на които аз, както и моето семейство, бяхме подложени, разбира се. И, второ, това е единственият начин да компенсирам тези, които си загубиха парите в резултат на неадекватната политика на държавата и на политиците”.

Банкерът твърди, че се е срещал с премиера Борисов на 6 юни 2014 година.”Предупредих го, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата”. Освен с него базираният в Сърбия шеф на КТБ е имал среща и с Искров: „Той ме предупреди с думите “Знаеш ли какво правиш?”, а аз му отговорих: “Знам какво мога да направя, но по-важното е какво можеш да направиш ти, за да предотвратиш последствията от тази атака?”. Това се случи на обяд в Централната банка, въпреки че той отрича и твърди, че не се е виждал с мен”.

Василев определя за ключова датата 13 юни: „Тогава те ме обвиниха, че аз съм поръчал убийството на Делян Пеевски! Давате ли си сметка как звучи това - председател на надзорен съвет на четвъртата по големина банка в страната е поръчител на убийството на действащ депутат! Разбирате ли как това се отразява на всички клиенти на банката? Какво могат да си помислят те? И въпреки всичко тези клиенти не се поддадоха веднага. Не мога да ви опиша какво последва. Имам доказателства за мачкане и притискане на клиенти, включително и заплахи. На някои им е обяснявано, че ако не си изтеглят парите от банката, ще пострадат”, допълва още той.

Коментари: 0