Турската столица има нов кмет

Мустафа Туна е член на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“

Турската столица има нов кмет

Турската столица Анкара има нов кмет - Мустафа Туна, който отново е член на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР). Той бе номиниран от ПСР, след като предишният управник на града Ибрахим Мелих Гьокче подаде оставка.

В кратко изявление след изборите той каза: „Вярвам, че винаги ще виждам вашата подкрепа и ще се опитам да съм достоен за доверието ви".

Досега той заемаше поста кмет на анкарската община Синджан.

Роден в град Шаркъшла, окръг Сивас през 1957 г. Туна завършва Техническия университет в Истанбул през 1980 г. като строителен инженер. През 1982 г. получава титлата старши инженер от Катедрата по инженерство по околна среда на Факултета по строителство.

На 28 октомври предишният кмет на Анкара Мелих Гьокче, заемащ поста от 1994 г., подаде оставка. Той посочи, че подава оставка по молба на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Опозиционните Народнорепубликанска партия и Партия на националистическото действие обявиха, че няма да предлагат свои кандидати или да участват в гласуването за избор на нов кмет на Анкара.

Редица турски кметове в последно време подадоха оставки под натиска на Ердоган, който от дълго време говори за обновяване на кадрите на ПСР в управлението, за да се преодолее натрупаната "умора" преди предстоящите след две години президентски и парламентарни избори, пише БТА. 

Коментари: 0