В Париж поставят обществени чешми с газирана вода

Целта е да се намалят пластмасовите отпадъци

В Париж поставят обществени чешми с газирана вода

Снимка: Pixabay

Верни на класиката, властите в Париж поставят кокетни малки чешмички с газирана вода. 

Е, някои ще си кажат, все пак във Франция Perrier не е лукс, а е право на всеки. И макар и идеята лесно да може да се отхвърли като излишна, правителството твърди, че причината е екологична. И целта е да се намалят пластмасовите отпадъци, като така парижани и гостите на френската столица ще могат да пълнят използваните вече бутилки, вместо да ги хвърлят и да купуват нови, пише "Телеграф".

На определени места пробно са пуснати подобни чешмички още през 2010 г., като през годините за тях са получени множество положителни отзиви, съвсем очаквано.

Властите вече са се ангажирали да бъде поставена поне по една такава чешмичка в квартал (т.нар. арондисмани). Самите чешми пък местните наричат “La Petillante”, което от френски се превежда като "Блестящата".

Инициативата е част от усилията на водната компания на града Eau de Paris да отучи парижани от навиците им да ползват бутилирана вода. Според последни проучвания Франция е на осмо място в света по консумация на бутилирани води, според статистиката на Института за политика на Земята.
Коментари: 0