Турция и Русия са на ръба на военен сблъсък в Сирия

Анкара се обърна за помощ към САЩ и Европа в назряващия сблъсък с военнослужещи на Дамаск и Москва

Турция и Русия са на ръба на военен сблъсък в Сирия

Снимка: БТА

Турция и Русия вече са на ръба от директен въоръжен сблъсък в Сирия, след като въздушен удар уби поне 33 турски военнослужещи, пише Bloomberg. Атаката накара турския президент Реджеп Ердоган да се обърне за военна подкрепа към традиционните си съюзници на запад.

Ердоган проведе 6-часова кризисна среща с най-висшите представители на турските служби за сигурност, след като вчерашната атака в северозападната сирийска провинция Идлиб отне живота на 33 турски военнослужещи и рани 32. Турският министър на отбраната Халуси Акар и високопоставени военни командири отлетяха към оперативен център, разположен на турско-сирийската граница. Така те дадоха знак, че най-вероятно предстои голяма контра-офанзивна операция срещу сирийските сили, които са подкрепяни от руски изтребители.

Турският президент обеща страната му да удари „всички цели от режима“ на сирийския държавен глава Башар Асад. „Асад и силите на режима му ще платят тежка цена за това ужасно нападение“, заяви днес турският вицепрезидент Фуат Октай.

Анкара и по-рано е заплашвала, че ще изтласка силите на сирийския режим извън Идлиб (последната крепост на бунтовниците в страната, където Турция иска да създаде зона за сигурност), ако те сами не се изтеглят от там до края на този месец. Турското правителство се обърна за помощ към САЩ и Европа за помощ при осуетяването на голяма сирийска офанзива в провинцията, където през този месец досега са убити 51 турски военнослужещи.

Коментари: 0