Иван Кокалов: Здравето на хората е по-важно от бюджета на НОИ

Вицепрезидентът на КНСБ обясни, че заплахата от коронавируса не е толкова голяма, колкото изглежда

Иван Кокалов: Здравето на хората е по-важно от бюджета на НОИ

От две потенциални злини, свързани с коронавируса, България трябва да избере по-малката. А тя е да има проблем с бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), отколкото заразата да се разпространи в страната.

Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепрезидентът на синдиката КНСБ Иван Кокалов по повод изказването на премиера Бойко Борисов от вчера в парламента, че се притеснява дали бюджетът на НОИ ще издържи в случай на епидемия от китайския коронавирус Covid-19 в България.

„В края на краищата човекът е по-ценен от НОИ. И ако утре, заради това да икономисаме пари на НОИ, подходим по този начин (да не се поставят под карантина за две седмици потенциално заразените граждани), след това ще трябва да платим много повече за лечение“, заяви Кокалов и добави: „Така че хайде да сега да не мислим за НОИ, а да мислим как да предпазим хората, как да им говорим спокойно“.

Вицепрезидентът на КНСБ също така каза, че няма как някой да се постави под т.нар. „доброволна карантина“. Тя трябва да се налага от личния лекар чрез болничен лист.

Кокалов обясни, че хората трябва да следят състоянието си и ако има някакви симптоми (температура, втрисане), тогава да предприемат мерки. Като цяло обаче според него заплахата не е толкова голяма, колкото изглежда, и че към темата трябва да се подходи сериозно и да не се злоупотребява с нея.

„Психозата е по-силна от заплахата. Не е по-различно, отколкото една грипна епидемия. Мисля, че ако се направи статистика, накрая ще се окаже, че от грипната епидемия са починали повече хора, отколкото от коронавируса“, смята Иван Кокалов.

Коментари: 0