Изолираните заради коронавируса имат право на болничен

Хасан Адемов и Даниела Дариткова опровергаха здравния министър Кирил Ананиев, който призова хората да пускат отпуски при карантина

Снимка: Economic.bg/ Архив
14:55 26.02.2020

Категоричната заявка на здравния министър Кирил Ананиев, че хората, останали у дома под карантина за 14 дни след посещение на региони с регистрирани случаи на коронавирус, не могат да ползват болничен лист, а трябва да си пуснат отпуск, беше оспорена от председателите на социалната и здравната комисии. Според Хасан Адемов (ДПС) хората, поставени под карантина имат право на болничен, което беше потвърдено и от Даниела Дариткова (ГЕРБ).

„Решението е много просто, то е визирано в чл. 43 от Кодекса за социалното осигуряване (КСО), в който е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за нетрудоспособост за т.нар. карантина“, заяви Адемов пред журналисти в парламента, цитиран от агенция „Фокус“. Председателят на социалната комисия уточни, че законът засяга само социалноосигурените граждани. Според КСО личният лекар има право да изписва болничен лист за карантина до 14 дни.

„Лицето, което има нужда от карантина в домашна среда, се обажда на личния лекар и той преценява според информацията, която има за лицето, дали да издаде болничен лист или не“, каза Адемов и определи като абсурдно да използваш платен или неплатен отпуск, както препоръча здравният министър Кирил Ананиев, при условие, че имаш право на обезщетение.

Думите на Адемов бяха подкрепени и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е председателя Здравната комисия към парламента. "Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина", обясни тя.

Дариткова добави, че общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. "Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него. За да няма злоупотреби, общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус, обясни още председателят на здравната комисия.

На въпрос как ще се осъществява връзката между личния лекар и граничните власти, д-р Дариткова обяви, че това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България. "Надявам се властите да се свързват със съответния личен лекар, защото всеки гражданин попълва формуляр, в който упоменава кой е неговият личен лекар. Тук могат да се ползват районните здравни инспекции и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство", допълни д-р Дариткова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: болнични | отпуски | Даниела Дариткова | Кирил Ананиев | зараза | епидемия | Хасан Адемов | коронавирус | карантина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини