Турция понижи критериите за получаване на гражданство

По този начин правителството опитва да насърчи чуждестранните инвестиции в турската икономика

Турция понижи критериите за получаване на гражданство

Снимка: БТА

4091 ~ 2 мин. четене
Турция, в която валутната криза продължава да се задълбочава, предприе нови мерки да привлича чужди граждани, които да инвестират в икономиката ѝ. Страната значително понижи финансовите и инвестиционни критерии, които чужденците трябва да изпълнят, за да получат турско гражданство, пише Reuters. Промените са публикувани днес в турския Държавен вестник.

Властите намалиха сериозно изискванията за фиксираните капиталови инвестиции, банкови депозити, притежавани имоти и турски държавни ценни книга. Всяко едно от тези условия може да осигури на чужденец турско гражданство.

Размерът на необходимите фиксирани капиталови инвестиции е понижен от 2 млн. долара на 500 хил. долара, а сумата за банкови депозити е намалена от 3 млн. долара на 500 хил. долара. В промените е записано също, че чужди граждани могат да получат турски паспорт, ако в продължение на три години притежават имот на стойност 250 хил. долара. Досега неговата стойност трябва да е поне 1 млн. долара.

Чужденец може да получи турско гражданство и ако в продължение на три години притежава турски ценни книжа на стойност 500 хил. долара. Досега книжата трябваше да са за 3 млн. долара. Наполовина е намалено изискването на колко хора трябва да предостави работа чужд работодател, ако иска турски паспорт – от 100 на 50 души.

Всички тези мерки са част от опитите на турското правителство да увеличи инвестициите в турската икономика и да стабилизира курса на лирата, който от началото на годината се срина с около 40% спрямо долара и еврото. Миналия четвъртък Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с почти 7 пункта, за да спре покачването на инфлацията в страната. Макар ходът първоначално да беше приветстван от инвеститорите и курсът на турската лира да се повиши, ентусиазмът бързо се изпари и беше заменен от опасения какво предстои на турската икономика под управлението на президента Реджеп Ердоган.
Подкрепи Economic.bg