Турция внесе оплакване срещу САЩ заради митата

Сега Анкара и Вашингтон имат 60 дни да изгладят спора помежду си или СТО ще се произнесе по темата

Турция внесе оплакване срещу САЩ заради митата

Турският президент Реджеп Ердоган

Снимка: БТА

2510 ~ 1 мин. четене
Анкара внесе оплакване в Световната търговска организация (СТО) заради високите американски мита върху вносните стомана и алуминий от Турция, пишат световните медии. Така югоизточната ни съседка даде старт на преговори в СТО, които могат да завършат с присъда от базирания в Женева орган.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп обяви, че удвоява на 50% митото върху вносната стомана от Турция и на 20% митото върху турския вносен алуминий. Причина стана задълбочаващият се спор между Вашингтон и Анкара заради отказа на турското правителство да предаде на САЩ задържания в страната през 2016 г. американски пастор Андрю Брънсън.

В писмото си до СТО Турция обвинява Вашингтон, че още при първото въвеждане на мита от 25% за стоманата и от 10% за алуминия от редица страни по света е нарушил правилата за свободна търговия. Удвояването на митата специално за Анкара пък е било допълнително нарушаване на принципите на свободната търговия.

Според правилата на Световната търговска организация Анкара и Вашингтон сега имат 60 дни чрез преговори да уредят спора помежду си. Ако не успеят, Организацията може да се произнесе по въпроса.

Това е втория ход на Турция срещу митата на САЩ. Първият беше удвояване на митата върху някои вносни американски стоки, включително автомобилите, алкохола и тютюна.


Подкрепи Economic.bg