Турция започва да сондира за газ край либийския бряг

По-рано днес Анкара изпрати войници в Либия, които да подкрепят международно признатото правителство в Триполи

Турция започва да сондира за газ край либийския бряг

Снимка: Wikimedia/ Снимката е илюстративна

Турция ще започне да сондира за природен газ край либийския бряг в териториалните води на Либия. Турският президент Реджеп Ердоган днес подписа морско споразумение с Либия и обяви, че страната му ще започне сондажа в източната част на Средиземно море тази година, пише AFP.

„Ще започнем дейности по търсене и сондиране възможно най-скоро тази година, след като получим необходимите регионални лицензи“, заяви Ердоган в двучасова реч. Той добави, че турският кораб за сеизмични проучвания Orus Reis скоро ще заеме своята позиция.

Анкара ядоса съседните страни в региона на Средиземно море с подписаното през ноември споразумение с правителството в Триполи, с което получи права да сондира в разширени части на морето.

Гърция настоява, че споразумението между Турция и Либия не взима предвид гръцкия остров Крит, докато Анкара вече успя да разстрои Кипър, изпращайки кораби да изследват за нефт и газ на разделения остров.

По-рано днес Турция започна да изпраща войници в Либия, за да подкрепят международно признатото правителство в Триполи. Това се случи след проведен вчера телефонен разговор между Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп, в който те са обсъдили ситуацията в Либия. „По време на разговора двете страни обсъдиха актуалните събития в Либия, регионалните проблеми и двустранното сътрудничество“, съобщиха от кабинета на турския президент.
Коментари: 0