Туск: Санкциите срещу Русия ще бъдат удължени

Някои страни не подкрепят продължаването им

Туск: Санкциите срещу Русия ще бъдат удължени

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат удължени, това съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на съвместна пресконференция с премиера на Финландия Юха Сипиля.

"Мисля, че ситуацията е ясна и позицията на ЕС е, че трябва да се продължат санкциите срещу Русия заради изпълнението на минските споразумения" - каза той.

"Ние ще разширим санкциите. Мисля, че решението относно разширяването ще може да се приеме преди заседанието на Европейския съвет," – заяви още Туск.

В края на месец май върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че санкциите срещу Руската Федерация вероятно ще бъдат удължени, въпреки че някои страни не подкрепят продължаването им.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха заради ситуацията в Украйна. ЕС въведе първите икономически санкции срещу Москва през лятото на 2014 година. В отговор Русия наложи ембарго на вноса на храни и селскостопански стоки от общността. В края на 2015 година Съветът на ЕС одобри удължаване на санкциите с още 6 месеца - до 31 юли 2016 година.

Коментари: 0