„Твърд“ Brexit няма да развали мира между Лондон и Белфаст

Същевременно Борис Джонсън отрече да е излъгал кралицата защо е поискал разпускането на британския парламент

„Твърд“ Brexit няма да развали мира между Лондон и Белфаст
Върховният съд в столицата на Северна Ирландия Белфаст отхвърли изцяло съдебно дело, според което, ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, би нарушала мирното споразумение със Северна Ирландия от 1998 г., пише Reuters.

Въпросното дело беше един от редицата съдебни процеси в Обединеното кралство, които оспорват стратегията на премиера Борис Джонсън да осъществи Brexit на 31 октомври със или без споразумение с Брюксел.

Вчера Върховният съд в Шотландия обяви за незаконно временното разпускане на британския парламент по искане на Джонсън. Парламентът беше официално спрян за пет седмици в ранните часове на вторник с одобрението на кралица Елизабет II. Според предварителното решение той трябваше да заработи отново на 14 октомври – две седмици преди датата на Brexit. Решението ще бъде обжалвано другата седмица пред Върховния съд на Обединеното кралство.

Междувременно днес Борис Джонсън опроверга твърденията, че е излъгал кралицата какви са причините да иска разпускане на британския парламент. Опонентите на премиера смятат, че ходът му цели да осуети каквито и да било опити да бъде предотвратен т.нар. „твърд Brexit”. Според Джонсън обаче въпросните твърдения „изобщо не са истина”.
Коментари: 0