Търговските преговори с Лондон ще продължат до края на годината

Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха това да е последният краен срок

Търговските преговори с Лондон ще продължат до края на годината
516 ~ 1 мин. четене

Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха да продължат преговорите с Великобритания за ново търговско споразумение и през идните седмици, но не по-късно от 31 декември. 27-те обаче засилват подготовката си за Brexit без сделка.

Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза, съобщи за известно раздвижване в разговорите.

Предишният краен срок за приключване на преговорите изтече този месец.

Преходният период след "развода" ще приключи на 31 декември 2020 г. - тогава Великобритания ще напусне единния пазар, а ако не бъде постигнато търговско споразумение, след тази дата тя ще бъде считана за трета страна.

Заседанието на Европейския съвет ще продължи тази сутрин. През втория ден от срещата лидерите на 27-те ще обсъдят редица външнополитически въпроси.

„Напълно решени сме да постигнем честна сделка с Обединеното кралство. Ще направим всичко, каквото можем, но не на всяка цена. С моя екип ще продължим интензивните разговори през следващите седмици. Нашите позиции бяха кристално ясни от първия ден на преговорите: ако Великобритания иска достъп до нашия пазар от 450 милиона души трябва да има свободна и честна конкуренция”, заяви Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Brexit.

Подкрепи Economic.bg