Уилям и Кейт нямат попечителство над собствените си деца

Те не могат да упражняват пълен контрол над Джордж, Шарлот и Луи

Уилям и Кейт нямат попечителство над собствените си деца
Британският принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън нямат попечителство над собствените си деца принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, пише британското издание "The Sun". Причината е 300-годишен кралски закон, според който попечител на децата е действащият монарх на Великобритания, в случая кралица Елизабет II. 

Кралица Елизабет II е била попечител преди години и на Уилям и Хари, както и на принцесите Беатрис и Юджини. Когато принцеса Даяна поискала да заведе синовете си при пътуване в Австралия, тя не могла да го направи, защото не получила благословията на кралицата.

Законът е приет през 1717 г. при крал Джордж I и оттогава не е променян, разказва кралският историк и експерт Марлейн Коениг. Кралят имал много лоши отношения със своя син принц Джордж II и затова се взима решение кралят да бъде пазител на внуците си и да има право да взима решения, свързани с тяхното образование, възпитание, пътуванията им и т.н.

Кралският историк подчертава, че към днешна дата на закона не се придава голяма важност. Когато Чарлз стане крал, той ще има технически попечителство над децата на Уилям и Кейт, както и на бъдещите наследници на Хари и Меган.
Коментари: 0