Украйна на прага на технически дефолт

МВФ обмисля спасителен заем за страната в размер на $1,7 млрд.

Украйна на прага на технически дефолт

Украйна избегна технически дефолт, след като вчера изплати сумата от $120 млн. по еврооблигации. Това е заявил украинският заместник-министър на финансите Артем Шевальов, предават световните агенции. Изплащането на този дълг бе под въпрос до последния момент.

Ако парите не бяха изплатени, Киев щеше да наложи мораториум върху плащанията, което се приема като обявяване на технически дефолт.

Сумата от $120 милиона представлява лихви по държавни облигации на обща стойност 2,6 милиарда долара, емитирани през 2012 година за пет години.

Киев многократно е заявявал, че възнамерява да преструктурира дълга си към частните кредитори. Един от последните опити за споразумение с кредиторите бе миналата седмица. Кредиторите предупреждаваха Киев, че всяко просрочено плащане ще се разглежда като неплатежоспособност и ще заплаши плановете за възстановяване на страната.

Междувременно МВФ обмисля да отпусне спасителен заем на Украйна в размер на 1,7 млрд. долара през следващата седмица.

Изпълнителният съвет на МВФ трябва да се срещне на 31 юли, за да вземе решение за отпускането на втория 4-годишен пакет за подкрепа на страната, заяви говорителят на МВФ Гери Райс. Фондът одобри 4-годишна спасителна програма за Киев на стойност 17,5 млрд. долара през март, след като икономиката на страната изпадна в колапс след месеците на гражданска война.

Коментари: 0