В администрацията да се говори на български и да се пише само на кирилица, предлагат Патриотите

Закон за българския език въвежда още изискване всички електронни устройства да са кирилизирани

В администрацията да се говори на български и да се пише само на кирилица, предлагат Патриотите
"Обединени патриоти" внесоха в НС проект на Закон за българския език, който предлага в администрацията да се говори и пише само на български език. Глобата при нарушение на тези разпоредби е от 1000 до 5 000 лева, предвижда текстът.

Задължаваме в българската администрация да се говори и да се пише само на български език, каза заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов на брифинг в парламента, цитиран от Дир.бг. Той отбеляза, че в близо една пета от страната някои, главно общински, администрации си позволяват да говорят на език, различен от българския, и да поставят под съмнение в каква държава се осъществява административното обслужване.

С проекта също така ще се забрани при официална имейл кореспонденция да се пише на т.нар. "шльокавица" - т.е. български думи, изписани с латински букви или с цифри и символи.

Предвижда се и електронните съобщения, като например на мобилните оператори и на банките, да бъдат на български език.

Законът въвежда и изискване всяко електронно устройство - например, мобилен телефон и компютър, което се предлага у нас, да е кирилизирано.

Към министерството на Външните работи се създава Български културен институт "Св. Св. Кирил и Методий", който ще провежда българска културна политика зад граница и ще сертифицира изучаването на български език в чужбина.

Също така се въвежда изискване наименованията на сгради, улици, площади, органи на властта и надписите на табели върху сгради, както и униформите на служители на официални служби (например на полицията) да са само на български език, като могат да се транслитерират на чужд език.

Проектът изисква и лицата, които кандидатстват за българско гражданство, задължително да владеят български език.

Въвежда се и държавен стандарт за българската форма на кирилица.

Целият текст на законопроекта може да бъде прочетен ТУК.
Коментари: 0