В какво е подходящо да се инвестира през 2018 г.

Златото остава добра възможност за дългосрочна инвестиция, но и облигациите си струва да бъдат обмислени

В какво е подходящо да се инвестира през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Автор: Цветан Петров
Инвестиционният портфейл е добре да е разнообразен и в него да има както сигурни, така и по-рискови инвестиции. От една страна събитията на международната политическа сцена, и най-вече търговският спор между САЩ и Китай, изглеждат далечни и трудно вероятно да окажат дългосрочно влияние на пазарите, но от друга вече и ЕС страна в разгарящата се търговската война, а броят на обмитяваните стоки се увеличава постоянно. Именно затова финансистите от „ЕЛАНА Трейдинг“ организираха мастър клас „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви“.

Що се отнася до търгуването с български акции, според експертите от компанията за борсово посредничество занапред акциите извън основния индекс SOFIX ще направят по-съществен ръст в цената си. Тенденцията на постоянен поток на нови средства към българската борса ще продължи устойчиво чрез увеличаването на активите на взаимните фондове от пренасочване на спестявания. От „ЕЛАНА Трейдинг“ припомнят, че печалбите от инвестиции на Българската фондова борса (БФБ), както и в акциите на пазарите в ЕС, са освободени от данъци.

Главният инвестиционен консултант Цветослав Цачев отбелязва, американските акции продължават своя възход, а европейските пък наваксват. „Повишаването на лихвите в САЩ ще продължи и опасността от корекция на големите борси все още стои на дневен ред на фона на върховите стойности. Банковият сектор ще се възползва от подобрените маржове при нормализирането на лихвените проценти в САЩ, като това допълнително ще стимулира инвестиционната активност“, смята Цачев.

Според него засега вдигането на лихвите в САЩ не се отразява негативно на интереса към инвестициите в акции. Финансистът обаче смята, че оценките на акциите са много високи и не трябва да се пренебрегват рисковете от по-силни временни спадове на американските индекси, както и на европейските. Според Цачев капиталите на инвеститорите ще се насочват към акциите от технологичния и индустриалния сектор.

Димитър Георгиев, който е ръководител на отдел „Финансови пазари“ в „ЕЛАНА Трейдинг“, отбелязва, че златото продължава да стои на дневен ред като възможност за дългосрочна инвестиция. „Златото беше загубило спекулативните капитали, които се насочиха към растящите борси, но политически обрати го върнаха на сцената – особено в края на лятото на 2017 г., когато надделяха страховете от задълбочен конфликт между Северна Корея и САЩ. През 2017 г. ценният метал поскъпна с 13%“, коментира Георгиев.

Според него златото привлича все повече дългосрочни инвеститори като инструмент за застраховка от поевтиняването на долара и борсовите корекции. Финансистът прогнозира, че ръстът на цената на златото благодарение на повишението на еврото ще се ускори през тази година и цената на благородния метал ще достигне 1450 долара за тройунция.

Като друга възможност за сигурно инвестиране с гарантирана възвръщаемост Георгиев презентира облигациите. По думите му инвестициите в облигации са добър начин за спестяване на пари – българските държавни ценни книга например до петата година се търгуват с отрицателна доходност и затова пет години не е добре да се продават.

„Най-важното, което трябва да знаем, е, че облигациите са дълг. Ако притежаваме облигации в дадена компания, ние не сме собственици в нея, ние сме кредитори. Респективно облигациите са с много по-ниско ниво на риск, отколкото акциите, поради факта, че компанията, ако изпадне в несъстоятелност, с парите винаги се удовлетворяват първо кредиторите и едва след това, ако е останало нещо, се дава за акционерите“, каза Георгиев.

Като други предимства на облигациите той отбеляза, че те дават огромен избор на инструменти по държави, колко да е времето до падежа на облигацията, както и че е възможно да се правят комбинации с тези два фактора. Освен това някои облигации включват и защита от ръст на инфлацията. Като недостатъци на облигациите финансистите от „ЕЛАНА Трейдинг“ отчетоха, че облигациите са чувствителни на ръст на лихвите, както и че все още са малки по обем в сравнение с фондовете в акции.
Коментари: 0