В Северна Корея отвори първият интернет магазин

Той търгува с всякакви стоки и е предназначен само за местните жители

В Северна Корея отвори първият интернет магазин
356 ~ 1 мин. четене

В Северна Корея започна работа първият в страната онлайн-магазин, търгуващ на практика с всякакви стоки. Всичко в него е местно производство, а да пазаруват в него могат само жителите на Северна Корея. Външният достъп до търговската площадка не е разрешен и единствено на жителите на севернокорейския сегмент на Глобалната мрежа ще се възползват от нея.

Онлайн-магазинът всъщност е сайтът Okryu и чужденците могат да видят в него севернокорейски дрехи, обувки, аксесоари, медикаменти, козметика, мебели и други. Да пазаруват в този магазин могат само севернокорейците, а заплащането става чрез местната валута, предаде kaldata.

Доколко е, и колко популярен ще стане новият виртуален магазин, засега е трудно да се прецени, понеже няма достъп до статистиката на посещенията и продажбите.

Associated Press отбеляза, че в Северна Корея няма много персонални компютри, особено с достъп до Глобалната мрежа. От друга страна, собствениците на смартфони и мобилни телефони са доста: според данни от 2013 г. те са около 2 млн. или един мобилен телефон на всеки 12 души.

Неотдавна стана известно, че местният мобилен оператор Koryolink даде достъп на своите абонати до силно ограничен брой местни уеб сайтове.

Подкрепи Economic.bg