Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския вариант

Проучване на Института за обществено здраве в Англия установява ефективността на ваксините след поставяне на първа и втора доза

Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския вариант

Снимка: Unsplash

2594 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Проучване на Института за обществено здраве в Англия установява, че две седмици след поставяне на втората доза от ваксината Pfizer-BioNTech, ефективността й срещу индийския вариант е 88%. Ефективността на ваксината при открития вариант „Кент“, който в момента е доминиращ във Великобритания, е 93%. Ваксината на AstraZeneca е 60% ефективна срещу симптоматично заболяване от индийския вариант в сравнение с 66% ефективност при варианта „Кент“.

Според плановете на правителството, действащите ограничения в страната може да паднат от 21 юни. Великобритания има най-бързата ваксинационна програма, но страната беше изправена пред предизвикателството от разпространението на варианта, открит за първи път в Индия.

Данните, публикувани в събота, показват, че новите случаи на COVID, съобщени във Великобритания, са се повишили с 10.5% през седемте дни до 22 май. Премиерът Борис Джонсън този месец нареди по-бързо поставяне на оставащите втори дози на хората над 50 г. и тези, които са клинично уязвими.

Според проучването обаче ваксините на Pfizer и AstraZeneca са само 33% ефективни срещу индийската мутация три седмици след първата доза. При британския вариант ефективността достига 50%.

Нарастването на новозаразените с индийския вариант, накара Германия да въведе задължителна карантина от 2 седмици за пристигащите от Обединеното кралство.

 

Коментари: 0