Валидността на задграничния паспорт ще бъде увеличена двойно

Заявленията за издаване на български документи ще могат да се подават онлайн

Валидността на задграничния паспорт ще бъде увеличена двойно
Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличена от 5 на 10 години. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Това е една от промените в Закона за българските документи за самоличност, които трябва да облекчат цялостната процедура по подаване и подмяна на паспортите.

„Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на промените в Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева. Тя посочи, че изменението ще засегне всички.

Министърът поясни, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи. „Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“, отбеляза тя и обясни, че няма как да бъдат открити такива във всеки град, в който има българи. „До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път“, посочи министър Захариева.

Тя добави, че изменението предвижда да може и този, който няма електронен подпис да подаде заявлението като прикачи копие от актуалния си документ към него. Захариева поясни, че условието е документите да се получат лично в консулската служба, тъй като при предаването им ще се види дали това е лицето, което ги е подало.

Министърът допълни, че с новия закон се съкращават и сроковете за тази услуга. Вицепремиерът добави, че с него се дава и възможност за получаване на документите чрез куриери, ако заявлението е подадено лично.
Коментари: 0