Въпреки сблъсъка САЩ-ЕС германският износ расте

Най-голямата европейска икономика остава в добра форма

Въпреки сблъсъка САЩ-ЕС германският износ расте
392 ~ 1 мин. четене
През май ръстът на германския износ е надхвърлил този на вноса, увеличавайки търговския излишък на страната. Това показват най-новите данни от Федералната статистическа служба на Германия.

Сезонно изгладените данни за износа показват, че той е нараснал с 1.8% през месеца. В същото време вносът се е увеличил с 0.7%. Тези данни значително надхвърлят тези от предварително допитване на Reuters сред експерти, които прогнозираха 0.75% ръст на износа и 0.3% спад на вноса.

Данните от германската статистическа служба също така демонстрират, че най-голямата европейска икономика остава в добра форма, въпреки търговските сблъсъци между САЩ и ЕС.

Миналата седмица германският министър на финансите Олаф Шолц предупреди, че решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху стоки, внесени от търговски партньори на Вашингтон, като Китай и ЕС, ще нанесат вреда на всички страни.

Миналия месец Тръмп заплаши да наложи 20-процентно вносно мито за всички превозни средства, сглобени в ЕС, което би могло да преобърне сегашния бизнес модел на индустрията да продава коли в САЩ.

Тръмп в началото на юни също така удари ЕС, Канада и Мексико с мита от 25% върху стоманата и 10% върху стоманата. ЕС и Канада отвърнаха с реципрочни мита върху вносни стоки от САЩ.

Китай също нанесе удар върху американските стоки, стряскайки германските производители, които разчитат на двете най-големи икономики в света за своя ръст.
Подкрепи Economic.bg