Вариантът Омикрон навлезе в още няколко европейски страни

На места COVID мерките се затягат

Вариантът Омикрон навлезе в още няколко европейски страни

Снимка: БТА

10064 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германия, Италия и Чехия също откриха случаи на новия вариант на COVID Омикрон часове, след като за такива обяви и Великобритания. В резултат на това Обединеното кралство затегна ограничителните мерки и върна задължителното носене на маски. Новият вариант се смята за по-заразен и дори има съмнения, че ваксините може да не са ефективни срещу него. 

Премиерът Борис Джонсън обяви, че всички пристигащи в страната ще трябва да си правят PCR тест до края на втория ден след пристигането си и да се самоизолират, докато не получат отрицателен резултат. В Англия задължителното носене на маски в магазините и в обществения транспорт се завръща от следващата седмица, като се очаква и останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - да въведат същите ограничения. 

В Италия Националният здравен институт съобщи, че случай на новия вариант е бил открит в Милано при човек, идващ от Мозамбик.

Министерството на социалните въпроси на провинция Хесен съобщава на уебсайта си, че коронавирус с набор от мутации, характерни за Омикрон, е открит при човек, пристигнал в Германия през летище Франкфурт от Южна Африка на 21 ноември. Според Reuters още двама пациенти с Омикрон са идентифицирани в провинция Бавария.

Чешките здравни власти също казаха, че изследват предполагаем случай на вариант при човек, който е прекарал известно време в Намибия.

Нидерландските власти съобщиха, че 61 от около 600 души, пристигнали в Амстердам с два полета от Южна Африка в петък, са дали положителна проба за коронавирус. Здравните власти провеждат допълнителни тестове, за да видят дали тези случаи включват новия вариант.

Израел заяви, че ще забрани влизането на всички чужденци в страната и ще въведе отново антитерористичната технология за проследяване на телефони, за да ограничи разпространението на варианта.

Откриването на варианта предизвика глобална загриженост, вълна от забрани или ограничения за пътуване и разпродажба на финансовите пазари в петък, тъй като инвеститорите се притесняваха, че Omicron може да забави глобалното възстановяване от почти двегодишната пандемия. Финансовите пазари се сринаха в петък, особено акциите на авиокомпаниите и други в туристическия сектор. Цените на петрола паднаха с около 10 долара за барел.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg