Варна ще има ново държавно училище по компютърни системи

По думите на образователния министър подобни училища ще бъдат създадени и в други областни центрове

Варна ще има ново държавно училище по компютърни системи
Ново държавно средно училище по компютърно моделиране и компютърни системи ще бъде създадено във Варна. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на откриването на учебната година в Икономическия университет в морската столица, цитира БНР. Той уточни, че учебното заведение ще бъде на територията на Техническия университет.

„Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в бъдеще. Много зависи ние като страна дали ще бъдем развита или догонваща  развиваща страна“, каза Красимир Вълчев.

„Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, на компютърното програмиране, дигиталната креативност, да подготвим повече деца с уменията в областта на дигиталната креативност. Въведохме предмета „Компютърно моделиране“ от трети клас. Разширяваме в гимназиален етап дела, процента на приема в процеси, свързани с информационните технологии и компютърните системи“, допълни министърът на образованието.

Красимир Вълчев каза още, че в бъдеще в повечето областни центрове ще бъдат създадени подобни учебни заведения, които сега съществуват в София, Бургас и Правец. По повод връщането на ученици от рискови групи в образователната система, Красимир Вълчев посочи, че са необходими мотивирани учители, задължително посещаване на детска градина и държавата, която да контролира посещаването на учебните занятия.
Коментари: 0