Ryanair одобри бонус за шефа си и ще съкрати 500-700 души

Майкъл О’Лиъри ще получи около 100 млн. евро за 5 г.

Ryanair одобри бонус за шефа си и ще съкрати 500-700 души

Снимка: Wikipedia

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри заяви, че планира да съкрати 500-700 работни места в авиокомпанията, докато днес акционерите едва одобриха бонусна схема, която може да му донесе около 100 милиона евро (111 милиона долара) за пет години.

Бонусната схема, която изисква той да удвои доходността или цената на акциите на превозвача в рамките на пет години, беше подкрепена с 50,5% от гласовете на събранието на акционерите.

О'Лиъри каза, че постига много значителен напредък със синдикатите, но заяви, че авиокомпанията има излишък от 500 пилота и планира между 500-700 работни места да бъдат съкратени, което може да включва Дъблин, където е седалището на компанията.

Той каза, че на някои служители се предлага 12-месечен неплатен отпуск, докато за други могат да бъдат обявени задължителни съкращения през следващите седмици.

Компанията има около 17 000 служители в цяла Европа и през юли предупреди, че може да съкрати до 900 работни места.

О'Лиъри през февруари заяви, че ще остане още пет години в най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, чиято цена на акциите рязко намаля почти наполовина през последните две години на фона на редица спорове със синдикатите и закъснения с доставките на заземените самолети Boeing 737 MAX.

О'Лиъри ръководи Ryanair през последните 25 години и стана изпълнителен директор на новата структура на групата, която контролира четирите дъщерни дружества на фирмата.
Коментари: 0