Франция и Финландия поставиха ултиматум на Лондон за Brexit

Германско бизнес лоби също се включи в натиска спрямо Обединеното кралство да предложи ново споразумение

Франция и Финландия поставиха ултиматум на Лондон за Brexit

Финландският премиер Анти Рине (отляво) и френският президент Еманюел Макрон

Снимка: БТА

Франция и Финландия поставиха ултиматум на Великобритания до 12 дни да представи в писмена форма алтернативно на договореното в момента споразумение за Brexit, като в противен случай ще се стигне до излизане на Кралството от ЕС без споразумение.

„Ако до края на септември няма получени предложения, тогава е свършено”, заяви финландският премиер Анти Рине, чиято страна в момента е председател на Съвета на ЕС. Изказването си той направи в Париж след среща с френския президент Еманюел Макрон, пише EUObserver.

Германското индустриално лоби BDI също обяви, че ново отлагане на Brexit, така че да не се стигне до т.нар. „твърд Brexit” на 31 октомври, може да има, само ако Лондон представи „ясна пътна карта” как да се стигне до ново споразумение с Брюксел.

По повод многостранния ултиматум спрямо Великобритания източник от британското правителство е коментирал: „Ще продължим да преговаряме и да представяме предложения в подходящия момент”.

Британският премиер Борис Джонсън пък продължава да смята, че постигането на споразумение между Лондон и Брюксел е възможно да се случи на срещата на европейските лидери на 17 октомври. Той обаче е категоричен, че дори да не се договори сделка, Brexit ще се случи на 31 октомври.
Коментари: 0