Вашингтон приветства разяснението на Радев за Крим

Българският президент днес излезе с официална позиция, че полуостровът е украинска територия, анексирана в нарушение на международното право

Вашингтон приветства разяснението на Радев за Крим

Снимка: Department of State

7006 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съединените щати приветстват разяснената позиция на президента Румен Радев по отношение на Кримския полуостров. След остра реакция на американското посолство днес, прессекретариатът на президента излезе с официална позиция, че според държавния глава Крим е украинска територия и е анексирана от Русия в нарушение на международното право.

От там уточниха, че по време на дебата в четвъртък Радев е имал предвид, че Кримският полуостров към момента фактически е под управлението на Русия.

В началото на редовния брифинг във Вашингтон говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс изрази задоволството на администрацията, че България стои зад териториалната цялост на Украйна и че Радев е дал ясно да се разбере, че Крим принадлежи на Украйна.

САЩ, Г-7, ЕС и НАТО са обединени в позицията си, че въпреки руските опити за анексиране и продължаващата окупация Крим е Украйна“, каза Прайс.

„Всички ние, включително България, обявихме на Кримската платформа през август, че Крим е интегрална част от Украйна и че не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимира завземането и окупацията на полуострова от нейна страна.“

Подкрепи Economic.bg