САЩ официално напомниха на Радев, че Крим е украински

Българският президент каза по време на предизборния дебат, че полуостровът „в момента е руски“

САЩ официално напомниха на Радев, че Крим е украински

Снимка: Красимир Свраков

10388 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Американското посолство в България излезе с официална позиция във връзка с изказването на Румен Радев по време на дебата в четвъртък по отношение на Кримския полуостров. Тогава президентът, отговаряйки на въпрос на опонента си Анастас Герджиков за позицията му по отношение на анексията на Крим от Русия, каза: „В момента е руски, какъв да е?“.

Веднага последва реакция от страна на Украйна, която привика българския посланик за обяснения по тази позиция. Още на следващия ден Радев обясни, че е имал предвид фактическото състояние на нещата към момента – че в момента полуостровът се владее от Русия.

Това обяснение обаче очевидно не е достатъчно за Съединените щати и веднага след изборите излизат с позиция през Facebook профила на посолството.

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“, пише там.

Посолството напомня, че Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова“, се казва още в позицията.

Там се посочва  също, че през последните няколко дни САЩ са изразили своето „дълбоко безпокойство“ пред българските власти – както във Вашингтон, така и в София.

Подкрепи Economic.bg