Спад на цените на петролa в началото на седмицата

Преговорите по въпроса за иранската ядрена програма продължават

Спад на цените на петролa в началото на седмицата
148 ~ 1 мин. четене
Лекият суров петрол поевтиня в началото на седмицата в очакване на сделка между Иран и шест други световни сили, която може да доведе до пренасищане на пазара и спад в търсенето, предаде Reuters.  

Очаква се във вторник на среща с "шестицата" в швейцарския град Лозанада, да се стигне до някакво споразумение за иранската ядрена програма, което може да премахне санкциите срещу Техеран.  
 
Представители на САЩ, Германия, Франция, Англия, Китай и Русия участват в разговорите в Швейцария. Очаква се страните да обсъдят възможностите Иран да забави ядрената програма с поне една година, като страната може да очаква компромис относно икономическите санкции, наложени от САЩ и ЕС.

Междувременно фючърсите в Ню Йорк се свиха с 1,9%. Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с 92 цента до 47,95 долара за барел и се търгуваше за 48,12 долара в Сидни.   

Контрактът изгуби 2,56% до 48,87 долара в петък (27 март). Обемът на всички изтъргувани фючърси е около 13 на сто под средния за последните 100 дни.   

Сортът Brent за доставка през май изгуби 84 цента от стойността си или 1,5 на сто до 55,57 долара за барел на борсата в Лондон. Премията между европейския и щатския петрол е в размер на 7,94 долара в полза на Brent.     
 
Наблюдатели от Barclays заявиха, че търсенето в Азиатските страни е спаднало с около 3-4 процента през първото тримесечие. 
Коментари: 0