Велика събота е, посрещаме Благодатния огън

Днес завършва Страстната седмица

Велика събота е, посрещаме Благодатния огън

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада. Днес завършва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, която е наситена с много тъга и покъртителни изживявания и в която Христовите страдания са прелюдия към вечния живот.

В Страстната събота се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразяват почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

Днес също могат да се боядисват яйца. Всеки, който не е боядисал яйцата във Велики четвъртък, може да го направи днес. Спазващите Великия пост отиват на утринната служба, изповядват се и вземат причастие, с което получават опрощение на греховете. Актът на причастяване е задължителен за постещите.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ тя се обикаля три пъти за здраве и свещеникът обявява Възкресението на Исус Христос с думите "Христос Воскресе! ", а хората отвръщат с "Воистина Воскресе!".

Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб. Богомолците в храмовете посрещат светлия миг със свещи, запалени с Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Всяка година българска делегация го донася със специален полет от свещения град. 

С горящата свещ се обикалят всички стаи с молитва Господ да благославя дома и неговите обитатели. На някои места в България християните оставят свещичката в някоя от стаите да изгори докрай. В други я запазват и през годината, та ако ги сполетят трудности и беди, я припалват.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.

Коментари: 0