Великобритания не може да осигури жилища на бежанците от Афганистан

Засега 7 хил. бежанци са настанени в хотели заради липсата на постоянни жилища

Великобритания не може да осигури жилища на бежанците от Афганистан

Снимка: Unsplash

1048 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Великобритания има затруднения в осигуряването на дом на около 7 хил. бежанци от Афганистан. Част от тях са настанени временно в хотели заради липсата на постоянни жилища. Властите изпитват затруднения, а бежанците вероятно ще останат в хотелите поне до края на година, съобщава The Guardian.

Изданието се позовава на информация на главния секретар на Министерството на вътрешните работи Матю Райкрофт. Той е информирал депутатите, че се надява за някои бежанци да бъдат намерени домове в рамките на два месеца, но за други ще е нужно повече време.

Още около 8 хил. афганистански бежанци търсят убежище. Около 70 от тях са деца под 16-годишна възраст. Депутатите изразиха съмнение, че хотелите са подходяща среда за деца, които са сами. Райкрофт заявява, че общините из цялата страна не предлагат достатъчно места за постоянно настаняване.

Обработката на молба за убежище отнема повече от година. Списъкът на чакащите става все по-дълъг, защото постоянно се подават нови заявления. Именно заради това Министерството на вътрешните работи обмисля да увеличи с 1000 души персонала, който се занимава с молбите.

Подкрепи Economic.bg