Великобритания вече е поръчала 40 млн. дози от ваксината на Pfizer

До края на годината Лондон очаква да получи първите 10 млн. броя, ако регулаторът я одобри

Великобритания вече е поръчала 40 млн. дози от ваксината на Pfizer
2582 ~ 1 мин. четене

Великобритания очаква до края на годината да разполага с 10 млн. дози ваксина срещу COVID-19, произведени от Pfizer/BioNTech, ако регулаторите я одобрят. Това заяви днес говорителят на премиера Борис Джонсън, който коментира днешното изявление на двете компании, в което се посочва, че изпитанията показват над 90% ефективност на лекарството.

Ваксини срещу коронавирус

Говорителят заяви, цитиран от Reuters, че Великобритания вече е поръчала 40 млн. дози от кандидат-ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, една от шестте, за които правителството е договорило сделки за доставка.

Pfizer Inc заяви днес, че експерименталната ваксина срещу COVID-19 е ефективна при повече от 90% от случаите. Това е голяма победа в борбата срещу пандемия, която е убила повече от 1.3 млн. души по целия свят и доведе до икономически щети, невиждани в мирно време.

„Общо сме набавили 40 млн. дози от кандидат-ваксината за Pfizer, като 10 милиона от тях ще са произведени и достъпни за Обединеното кралство до края на годината, ако ваксината бъде одобрена от регулаторите“, каза говорителят.

Премиерът Борис Джонсън постави Англия под втора национална блокировка в опит да овладее втората вълна на коронавируса, но заяви, че перспективите за ваксина са причина за оптимизъм и че ситуацията ще се подобри до пролетта.

„Резултатите са обещаващи и макар да сме оптимисти за пробив, трябва да помним, че няма гаранции. Ще знаем дали ваксината е едновременно безопасна и ефективна, след като данните за безопасността бъдат публикувани и едва тогава лицензиращите органи могат да обмислят предоставянето ѝ на обществеността“, каза говорителят.

Междувременно Националната здравна служба (NHS) е готова да започне програмата за ваксиниране на най-рисковите групи, след като бъде налична ваксина срещу COVID-19, преди да бъде въведена по-широко.

Подкрепи Economic.bg