Visa купува платформата за отворено банкиране Tink

Сделката идва след неуспешното поглъщане на конкурента Plaid

Visa купува платформата за отворено банкиране Tink

Снимка: Unsplash

920 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американска компания за платежни операции Visa Inc обяви, че е подписала сделка за закупуването на европейската платформа за отворено банкиране Tink. За придобиването на стартъпа гигантът ще похарчи 1.8 млрд. евро (2.15 млрд. долара), предава Reuters. Общото финансово възнаграждение включва парични стимули и стимули за задържане, поясняват от компанията. В съобщение от Visa се посочва, че Tink ще запази марката и мениджърския екип, както и местоположението на централата си в Стокхолм.

„Ще финансираме сделката от налични пари и придобиването няма да окаже влияние върху предварително обявената програма за обратно изкупуване на акции или политиката относно дивидентите на Visa“, се казва още в съобщението.

Новината за придобиването идва, след като през януари Visa и конкурентната на Tink финтех компания Plaid прекратиха споразумението си за сливане за 5.3 млрд. долара. Сделката бе спряна след съдебно дело на Министерството на правосъдието на САЩ, основано на опасения относно антитръстовото законодателство.

Подкрепи Economic.bg