София остава без нощен транспорт до октомври

Новосъздаден комитет за наблюдение ще следи данните от новата система за електронно таксуване

София остава без нощен транспорт до октомври

Снимка: Красимир Свраков

5006 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Нощният градски транспорт в София няма да се движи поне до края на септември. Столичният общински съвет (СОС) аргументира решението си с удължената епидемична обстановка до края на август и по-малкия брой пътници през лятото. Разходите, свързани с обслужването на пътниците в нощните часове, допълнително ще натоварят финансовото състояние на общинските транспортни дружества, съобщава БНТ.

Ще се генерира голямо разходно перо поради ниската натовареност и предвид още действащите противоепидемични мерки, а това ще натовари допълнително недоброто финансово състояние на столичния градски транспорт, който сериозно пострада заради намалелия пътникопоток вследствие на Covid-19", обясниха решението си от СОС.

Междувременно стана ясно, че е сформиран комитет за наблюдение, който ще анализира предоставените на ЦГМ данни от мониторинга на системата за електронно таксуване и видеонаблюдения. Новата система започна да работи през май, а резултатите от въвеждането и експлоатацията й ще бъдат обект на проучване от страна на СОС и Столична община.

Целта на новосъздадения комитет за наблюдение е да разглежда предложенията за промени в тарифната политика, както и да приеме стратегически насоки за устойчиво развитие на градския транспорт и да търси баланс между качеството на услугата и цената й.

Подкрепи Economic.bg