250 български ВЕЦ-а са пред затваряне, предупреждава браншът

Асоциацията „Хидроенергия“ посочва проблеми с нормативните промени, приети в последните дни на предишното правителство

250 български ВЕЦ-а са пред затваряне, предупреждава браншът

Снимка: Pixabay

7738 ~ 2 мин. четене

Асоциацията „Хидроенергия“ предупреди, че заради измененията в регулаторния режим, направени в последните дни на предишния кабинет, предстои спиране на работата на повече от 250 водноелектрическите централи (ВЕЦ) в страната. Според браншовата организация с постановлението на Министерския съвет от 23 март са поставени неизпълними изисквания, които „поставят повече от 250 централи в административна безизходица, която може да доведе до спиране на ВЕЦ-овете в България, още по-голямо поскъпване на електроенергията и заплаха за националната сигурност“.

Също така, според асоциацията, липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашава и всички останали водоползватели в България – ВиК дружества, Напоителни системи и индустриални предприятия.

Последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води, задължават всички ВЕЦ-ове да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване, без което те не могат да работят. Такъв документ не е изискван при приложимия досега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация.  А това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение, се посочва в позицията на асоциация „Хидроенергия“.

В момент, в който страната няма работещ законодателен орган и при рязък скок на цените на електроенергията през настоящата година, спирането работата на голям брой ВЕЦ-ове може да доведе до още по-голямо поскъпване на електроенергията. Държавните водни централи също не могат да представят документи за учредени права на строеж за построените преди десетилетия съоръжения в речните корита. Същият проблем имат и всички други ползватели на води от речните корита.

Асоциация „Хидроенергия“ апелира за конструктивен диалог и решителност от страна на служебния кабинет с цел да се даде възможност за спасяване на индустрията и създаване на работеща и ефективна нормативна рамка. Представителите на работодателските организации – Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които са основните потърпевши от резкия скок на цените на тока, категорично изразиха в позиции до отговорните институции своята подкрепа и настояване за бърза отмяна на спорните текстове и осигуряване на нормална среда за работа на ВЕЦ в България.

Подкрепи Economic.bg